Zakkenvullers – Valkenswaard schoner maken en geld verdienen voor de vereniging

Klik hier voor een artikel uit 2023 over dit project

Sinds 2022 gaat gemeente Valkenswaard samen met de sportverenigingen de strijd aan tegen zwerfafval via de Zakkenvullers opruimcampagne.
Het doel is om Valkenswaard en de omringende natuur vrij van zwerfvuil te maken en te houden.

De verenigingen kunnen geld verdienen door zwerfvuil te verzamelen.
Als deze zakken ingeleverd worden, keert de gemeente Valkenswaard per volle afvalzak een bedrag van € 2,50 uit.

Ook LTV Dommelen is hiervoor aangemeld. De eerste zakken zijn al lange tijd geleden ingeleverd en daarmee was ook het eerste geld voor onze vereniging verdiend!

Met meer mensen gaat het natuurlijk sneller, daarom nu nogmaals deze oproep naar iedereen binnen de vereniging:
– Ruim jij ook vaker afval op?
– Wil jij ook dat Valkenswaard schoner wordt?
– Wil je geld verdienen voor onze vereniging?

Doe dan mee! We hebben pakketten beschikbaar om op te ruimen, ook hebben we de vuilniszakken waarin je het afval moet inleveren.
Hopelijk helpen jullie mee om Valkenswaard schoner te maken én geld te verdienen voor onze vereniging!
Mocht je vragen of materiaal nodig hebben, laat het dan weten.

Samenvatting spelregels
– Overal binnen de gemeente Valkenswaard mag zwerfafval verzameld worden. Let daarbij goed op het verkeer! Er is één uitzondering: vanwege de veiligheid mag bij 80 km wegen geen zwerfafval geraapt worden, zonder toestemming/medewerking van de gemeente.
– Volle zakken kunnen worden ingeleverd bij kringloopwinkel & werkplaats Verderest, John F. Kennedylaan 28 in Valkenswaard. Dit kan elke zaterdag van 9 tot 11 uur. Wilt u op een ander moment inleveren? Dat kan, na het maken van een afspraak. Bel hiervoor met Verderest via nummer 040-3039119.
– Meld u bij aankomst aan bij een medewerker van Verderest, vul het inleverformulier in en laad de zakken in de speciale Zakkenvullers-container.
– Gebruik alleen de doorzichtige, groene zakken van de gemeente voor het inleveren van zwerfafval. U kunt geen zakken met huishoudelijk of ander afval aanbieden. Verderest zal hier steekproefsgewijs op controleren.

Marion Caris is enthousiast!
Al sinds het begin van de corona ben ik begonnen met afval rapen. Om meer te bewegen in die tijd liep ik iedere dag een rondje van een half uur en ergerde mij al snel aan al het zwerfafval. Toen heb ik een afvalgrijper gekocht en ben ik begonnen met rapen. Ik gooide toen nog alles in mijn eigen afvalcontainer.

Hoe fijn was het toen we vanaf 2022 hier geld mee konden verdienen voor onze tennisclub, door de zakken met zwerfafval in te leveren bij Verderest. 
€ 2,50 per zak klinkt misschien niet veel, maar als je samen met wat anderen, snel een paar zakken in kunt leveren, spekt dit toch mooi de kas.

Ik zie alleen maar positieve kanten aan het afval rapen: bewegen, gezonde buitenlucht, goed voor het milieu, positieve reacties van andere mensen die je bezig zien en vooral de extra inkomsten voor de tennisclub.

Het enige minpuntje is dat de zakken af en toe weg gebracht moeten worden. Op dit moment zamel ik de zakken in samen met Caroline Kerckhoffs en Adri Noordhof. We appen elkaar als we weer een paar volle zakken hebben en brengen dan om toerbeurt de zakken weg.

Het zou superfijn zijn als we ons ‘afvalclubje’ zouden kunnen vergroten en daarmee ook de inkomsten voor de club. 

Wil jij ook mee helpen, het eens uit proberen of heb je nog vragen, neem dan gerust contact met mij of Caroline op.

Marion Caris – 040-2075025
Caroline Kerckhoffs – 06-50735737